Hur alkoholism är förknippad med ärftlighet, vilka barndomsskador som ligger till grund för det och hur man kommer ut ur ett samberoende manus, säger en klinisk psykolog.

Bindande vårt liv med en person från familjen "dricka", vi kan fråga oss själva – vad framtiden väntar oss med honom? Oavsett om han fick eller hennes alkohol "i arvet"? Och om alkoholberoende är vår släkting är det viktigt att förstå vilka steg vi kan vidta och om dålig genetik kommer att påverka barn.

I Ryssland är ett av de viktigaste sociala problemen alkoholism. Enligt Statistics 1, för 2019, vände 1 898 395 personer till specialister med störningar på grund av alkohol och droger.

Kommunikation med ärftlighet

Det är inte känt om alkoholism ärftas eller inte. Studier säger att det har en genetisk karaktär, och beroende föräldrar med högre sannolikhet föds beroende barn.

I vilken form kommer beroendeframkallande beteende kommer att manifestera sig: i form av kemiskt beroende (alkohol, droger eller tobak) eller icke -kemiskt: sexogenism, spel, workaholism, emotionell samberoende -det är omöjligt att förutsäga.

Beroendet är baserat på två barns skador

När dessa skador mot bakgrund av ökad ångest, kännetecknande för allt beroende, blandas samman, bildar en person övertygelsen om att han är älskad av en anledning, men för att han gör något eller inte gör något. Som svar på detta försöker barnet förändra sitt beteende och anpassa sig till andras förväntningar.

Vuxna gör ofta barn krav som direkt motsäger varandra, till exempel: "Stäng munnen och ät". För en mogen person är ambivalens bekant, men för ett barn är traumatisk, och han förstår inte vilka regler och instruktioner han måste följa för att få kärlek och antagande av nära och kära.

Just nu utvecklar barnet auto -aggression: han försöker leta efter orsakerna till att hans försök att motsvara då och då inte leder till resultatet och finner orsaken till att han är dålig. Till exempel gick han dåligt i rummet eller studerar fruktansvärt. Men även efter att ha fått alla guldmedaljer i år kommer han inte att kunna påverka det ambivalenta beteendet hos mamma och pappa.

När föräldrar uttrycker missnöje med sitt beteende upplever han en stark skuldkänsla och skam. Dessa är två huvudsakliga "motorer" som en person kommer till beroende.

Barn till alkoholister adopterar beteende från sin familj från sin familj

I grund och botten är barn av alkoholister dömda antingen till beroende eller samberoende, om ingenting görs med det. Eftersom de fortfarande inte har något val i vilket familj att bo, uppfattar de sin dysfunktionella familj som en norm, bara med lätt besvär.

Figurativt sett, om du är engagerad i friidrott i bastskor, är det värdelöst att prata om det faktum att du behöver sportskor med en elastisk sula som inte faller från foten. Klyftan mellan den dysfunktionella och normala familjen är lika enorm som mellan Bast Shoes och Modern Running Sneakers.

Barnet som tillbringade sin barndom i "bastskorna" kommer att verka att allt i allmänhet är bra, men det är nödvändigt att pappa inte dricker, och mamma förbannar inte. Problemet är att detta inte händer. Att dricka pappa och svära mamma är en integrerad del av systemet med relationer som de har.

I dysfunktionella familjer är ett oändligt antal systemproblem och alkohol och övergrepp ett verktyg för att återställa stress. Alkoholister lever själva med ständiga skuldkänslor och skam att de sänder ut. De odlar barn som tror att interaktion genom manipulation av skuld och skam är normal.

Om en person dyker upp omgiven av provokationer, skärs en sådan beroende kontakt och isoleras från normala människor, inuti samhället med samma attityder som det är. Inuti denna grupp vänder alla att terrorisera varandra med skyldiga och skam, sedan skapar de familjer där det inte finns någon plats att komma till regleringsscenarier.

Chansen att komma in i psykoterapi och börja lösa detta problem bara det mest uppmärksamma, som kommer att märka att de går i en cirkel.

Hur man kommer ut ur ett samberoende skript?

Kärnan i ett beroende eller samberoende skript är en rollspelande modell som kallas "Carpman Triangle". Och detta system implementeras överallt.

Till exempel kommer du till parken, barnet somnade i bilen, mannen gick ut och slappade dörren och hans fru börjar svära på sin man att han vaknade barnet. Vad som hände: make aggressor, barnoffer, hustru till en räddare, som är som stranden av barns sömn, och sedan går hon in i aggressorns position och attackerar sin man.

Barnet tittar på detta, minns och förbereder sig för att bygga en dysfunktionell familj på 18 år. Det verkar som om en liten situation, men även i det manifesteras en kvinnoberoende beteende.

Jag leder rehabiliteringscentret för alkohol- och narkomaner, och en enorm del av vårt arbete är inte med patienterna själva, utan med sina släktingar. Annars kommer den beroende att återvända hem, fördjupa dem i de vanliga scenarierna och övervinna den första krisen på vanligt sätt – genom att dricka ett glas.

Det viktigaste som kan göras för att bryta den onda cirkeln är att systematiskt starta analysera dina interaktioner med andra och markera de där du åker på karusellen i "triangeln av karpman". Ställ dig själv en fråga, hur kan du lösa detta problem annorlunda, nästa gång göra ett försök att agera annorlunda.

Men faran ligger också här: om en beroende person försöker, men han kommer inte att lyckas, troligen kommer han att uppleva skam och skuld för ett misstag och ge upp försök att inte möta obehagliga känslor. Därför kommer det att bli billiga potensmedel bättre om dessa steg åtföljs av individuell eller grupppsykoterapi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *